De filmpjes van Bird Box zijn ideaal om te gebruiken voor een ClipChat! De eerste keer dat ik naar de conferentie "A Witch in Agen" ging, volgde ik een Language Lab bij Justin Slocum Bailey. Hij deed toen een ClipChat met het filmpje "The mower" van Bird Box Studio. Ik gebruikte hetzelfde filmpje in mijn Alfa NT2-groep en op min of meer dezelfde wijze. Net omdat mijn cursisten analfabete volwassenen waren, liet ik heb alles tekenen. Ondertussen heb ik dit filmpje al meermaals gebruikt, ook bij gealfabetiseerde cursisten en steeds weer is het een succes! Bij gealfabetiseerde cursisten laat ik de cursisten telkens in groepjes overleggen (wat zit er in de grond? Wat zit er in de zak? Wat gaat hij doen met dat geld?) en mogen ze de ideeën ook noteren. Hoe ga je tewerk? Je maakt printscreens van je scherm op de opgegeven tijdstippen en je plakt deze in een presentatie. Omwille van auteursrechten kan ik deze presentatie hier niet opladen, maar in het document onder het filmpje zie je op welke momenten je best een printscreen neemt en hoe je concreet te werk kan gaan tijdens de ClipChat. Ik zou echt aanraden om vooraf printscreens te nemen, want het filmpje gaat zò snel dat het moeilijk is om het net op het juiste moment te stoppen. En een printscreen nemen is ook niet zoveel werk. Bovendien kan je de presentatie vervolgens bewaren. Zet ook de link naar het filmpje in je presentatie zelf. Zo moet je op het moment zelf het filmpje niet meer gaan zoeken. Bij elke printscreen beschrijf je vervolgens eerst wat je ziet en stel je daarna een paar vragen door te cirkelen.
De conferentie in Agen zit er weer op! En zoals altijd was de week veel te snel voorbij! Heel veel nieuwe deelnemers otnmoet, ook heel veel nieuwe presenters en dus weer met een kop vol ideeën terug naar huis gekomen! En al uitkijken naar de volgende conferentie! Oh ja, want in november ben ik van de partij in Eindhoven op de CI Conferentie van Dynamic Language Learning. Meer informatie kan je vinden op hun website: www.dynamiclanguagelearning.com/conference Het lied bij deze video maakte ik met suno.com/. Het is een Engelstalig lied, maar je kan er ook Nederlandstalige liedjes mee maken. Als je de tekst zelf schrijft, moet je de woorden soms fonetisch schrijven omdat ze (maar gebeurt echt niet vaak) wel eens fout uitgesproken worden. Met de gratis versie kan je 5 liedjes per dag maken (en voor elk liedje krijg je 2 versies waaruit je kan kiezen).
In de zomer van 2020 volgde ik op de online conferentie van Agen de workshop "I told a story. What now?" van Megan Hayes. Zij vertelde ons wat je zoal kan doen nadat je in de klas een verhaal verteld hebt. Een heel interessante workshop! Ik had het er over met mijn collega Marijke Renneboog en wij "vertaalden" samen het document van Megan Hayes naar een document met activiteiten die je kan doen met volwassenen of jongeren (Megan Hayes werkt met kleuters en kinderen, vandaar). Je kan het document hieronder downloaden (zie knop onder de foto).
Dit schooljaar besliste ik om definitief over te schakelen naar een "Deskless Classroom" systeem. In het verleden had ik dat bij de laagste modules al verschillende keren gedaan, maar deze keer ben ik het doorheen de modules blijven doen. Het schooljaar loopt zo stilaan ten einde en dus is het tijd om eens de voor- en nadelen tegenover elkaar te zetten. Eerst en vooral, wat is een deskless classroom? Wat houdt dat in? In een 'deskless classroom' staan de tafels niet in een klassieke U-opstelling. In plaats daarvan worden ze aan de kant gezet en zitten de cursisten in een halve cirkel. Op deze manier kunnen mijn cursisten makkelijk het bord zien én rondlopen in de ruimte vooraan in de klas. Mijn tafels staan tegen de muur (achter de stoelen) en de cursisten gaan enkel aan een tafel zitten wanneer ze een schriftelijke oefening zelfstandig moeten maken.
Voordelen van een "Deskless Classroom":
Tijdens de les werk gebruik ik altijd een Google presentatie. Ik zet het symbooltje dat je hier, ziet rechts bovenaan de slides. Enkel bij een oefening, ... waarbij ik liever niet onderbroken wordt, zet ik geen symbooltje. Wanneer er echter wel een symbooltje staat en de Brainbreakmanager mij een teken geeft dat het tijd is voor een Brainbreak, stop ik meteen en klik ik op het symbooltje dat een link heeft naar de website met de brainbreaks. De brainbreak manager bepaalt welke brainbreak we doen. Dit werkt echt goed!
Van donderdag 9 mei tot en met zaterdag 11 mei was ik uitgenodigd om een taallab te geven op de CI-conferentie van Funn in Frankfurt. Het was de 3de editie van de conferentie en de 2de keer dat ik erbij was. En opnieuw was het de moeite! Ik had een fijne groep waaraan ik mocht lesgeven, ik heb leuke mensen ontmoet, inspirerende presentaties bijgewoond en heel lekker gegeten in fantastisch gezelschap. Kortom, ik geniet nog ten volle na en kijk al uit naar Funn 2025! Hier alvast een paar sfeerfoto's en de link naar een filmpje met getuigenissen: https://www.youtube.com/watch?v=R7R-wuUDnKA
Mijn andere assistenten zijn de supporters, de tijdsbewaker en de Brain Break bewaker. Elke les vraag ik of 3 mensen willen supporteren. Dat betekent dat zij bij een correct antwoord de leerling in kwestie positief bekrachtigen (Wow! Goed gedaan! Super! Fantastisch!). Dit is een gegeerde taak in mijn huidige groep. En ze doen het ook goed. Vaak krijgt een leerling die niet zo taalsterk is, maar toch een goed antwoord geeft, zelfs een applausje!
De tijdsbewaker zegt mij wanneer het tijd is voor de pauze of wanneer de les gedaan is, de Brain Break bewaker zegt mij wanneer het tijd is voor een Brain Break. We doen 2 tot maximaal 3 brain breaks per les. Het is heel handig om een assistent hiervoor in te zetten, want voor je het weet is het lesuur voorbij en heb je er niet aan gedacht om een Brain Break te doen (terwijl dit toch nodig is). In het begin vonden mijn leerlingen de Brain Breaks wat raar en stonden ze er wat onwennig bij. Ondertussen vinden de meesten ze wel leuk en zien ze er ook het nut van in. Eens ze alle Brain Breaks kennen, mag de assistent ook kiezen welke Brain Break we doen (ik heb kaartjes met foto's van de Brain Breaks waaruit ze kunnen kiezen). Afhankelijk van de foto beëindig ik een Picture Talk of een Clip Chat soms met een Tableau Vivant of een toneelstukje. Onderstaand voorbeeld is een Tableau Vivant bij een Art Talk.
Daarbij vraag ik eerst de "acteurs" naar voor en zij moeten op aanwijzingen van de andere cursisten plaats nemen. Vervolgens vraag ik per acteur wat hij/zij moet doen (eventueel een ja/nee-vraag of een of/of-vraag indien de cursisten het nog niet uit zichzelf kunnen verwoorden). Dit is een zeer leuke activiteit om alle woorden en structuren nog eens te herhalen.
Spaans leren kan je met Albert Subirats: www.youtube.com/@alsuvi.teacher Albert vertelt enkel verhalen met de techniek van Story-Listening. Hij tekent alles terwijl hij vertelt om op die manier betekenis te geven aan datgene wat hij vertelt. Daarnaast gebruikt hij toch ook veel gebaren en mimiek om moeilijke woorden te verklaren.
Ik gebruik steeds meer ChatGPT voor mijn lessen.
Als "tussendoortje" geef ik graag een dilemma aan mijn cursisten. Op een bepaald moment was mijn inspiratie zoek en ging ik te rade bij ChatGPT. Ik kreeg echt leuke suggesties. Je moet er enkel op letten dat je je prompt zo duidelijk mogelijk opstelt. Hoe duidelijker die is, hoe beter de resultaten die je krijgt van ChatGPT. Ik stelde de volgende vraag aan ChatGPT: Kan je mij een 20-tal dilemmavragen voor mijn cursisten Nederlands geven? Het moeten vragen zijn waarbij de cursisten moeten kiezen uit 2 keuzemogelijkheden. Mijn cursisten zijn volwassenen en ze hebben nog maar een heel laag taalniveau. Ze zitten momenteel halfweg richtgraad 1.1. van het ERK. De cursisten kennen elkaar nog niet zo goed. Om die reden moeten de vragen eerder vrijblijvend zijn van aard. Dit kreeg ik als resultaat: |