PQA (Personalized Questions and Answers)
In een PQA-sessie stelt de leerkracht persoonlijke vragen aan de leerlingen over hun leven, interesses, ervaringen, ... De antwoorden worden gecirkeld en op die manier wordt de woordenschat uitgebreid en worden structuren ingeslepen.
Deze werkvorm biedt een aantal waardevolle voordelen die bijdragen aan een effectieve en boeiende taalverwerving binnen het kader van Comprehensible Input.
Deze werkvorm biedt een aantal waardevolle voordelen die bijdragen aan een effectieve en boeiende taalverwerving binnen het kader van Comprehensible Input.
- Relevantie en betrokkenheid: Door persoonlijke vragen te stellen die gerelateerd zijn aan de interesses, ervaringen en achtergronden van de leerlingen, wordt de lesstof relevanter en boeiender voor hen. Hierdoor zijn ze meer betrokken bij het leerproces en gemotiveerder om de taal te leren
- Authentiek taalgebruik: PQA moedigt leerlingen aan om de taal op een authentieke manier te gebruiken door te praten over hun eigen ervaringen en gedachten. Dit helpt hen om zich comfortabeler te voelen bij het communiceren in de doeltaal en om natuurlijk taalgebruik te ontwikkelen.
- Persoonlijke banden opbouwen: Door persoonlijke vragen te stellen en interesse te tonen in de levens van de leerlingen, kan de leerkracht een sterkere band opbouwen met de klas. Dit kan het leerproces bevorderen door een positieve en ondersteunende omgeving te creëren waarin leerlingen zich veilig voelen om te experimenteren en fouten te maken.
- Differentiatie: PQA stelt de leerkracht in staat om in te spelen op de individuele behoeften en interesses van de leerlingen. Door vragen aan te passen aan het niveau en de achtergrond van elke leerling, kan de leerkracht differentiëren en ervoor zorgen dat alle leerlingen worden uitgedaagd op een manier die bij hen past.
- Taalaanbod op maat: Door te luisteren naar de antwoorden van de leerlingen en daarop voort te bouwen met vervolgvragen en discussies, kan de leerkracht het taalaanbod aanpassen aan het begripsniveau van de leerlingen. Hierdoor wordt de input begrijpelijker en effectiever voor het taalleren.
Een van de eerste PQA's is bij mij steevast "Waar woon jij?". En dan ga ik daar verder op in.
- Woon jij in het centrum van Gent of buiten Gent? Woon je daar graag?
- Woon je in een rustige straat of in een drukke straat?
- Woon je in een huis, in een appartement of in een studio?
(Indien de leerlingen in een huis wonen) Heb je een tuin? Heb je een garage? Woon je er graag?
(Indien de leerlingen in een appartement wonen) Opw elke verdieping woon je? Is er een lift of moet je met de trap naar boven? Woon je er graag? - Woon je dichtbij of ver van de school? Woon je dichtbij de bus of tramhalte? Woon je dichtbij de supermarkt? ...
- Heb je veel of weinig contact met je buren? Zijn het goede buren of zijn het moeilijke buren? Heb je last van lawaai? ...
Soms gebruik ik ook "dilemma's" als onderwerp voor mijn PQA. Dit zijn dan eerder korte PQA's als starter van de les (maar daarom niet minder waardevol). Dilemma's kunnen zijn:
- Ben jij een ochtendmens of eerder een avondmens?
- Hou jij van een goed boek of hou je meer van een goede film?
- Ben jij een stadsmens of eerder een natuurmens?
- ...
Zie ook de volgende blogberichten: